Lämpökuvantamisella voidaan nopeasti ja luotettavasti paikantaa mahdolliset ongelma-alueet joihin tutkimus- ja hoitotoimenpiteet tulisi kohdistaa. Alle on koottu esimerkkejä, joissa lämpökuvantaminen on auttanut hoitopolun määrittämisessä.

Tapaus 1: Paise leuassa

Poni lakkasi syömästä ilman selkeää syytä. Omistaja oli hiljattain vaihtunut, eikä uudella omistajalla ollut tarkkaa tietoa eläimen koko historiasta.

Kolme eläinlääkäriä oli yrittänyt tehdä diagnoosin eri menetelmiä käyttäen, mutta syytä syömättömyydelle ei silti löytynyt.

Diagnostinen lämpökuvantaminen auttoi paikantamaan paiseen, joka aiheutti ongelman. Lämpökuvista löytyi yli 2 °C puolieroja, joita pidetään diagnostisesti merkittävinä. Paise leikattiin onnistuneesti pois ja ponin kuntoutuminen alkoi nopeasti.

Diagnostiset kriteerit: lämpötilan puoliero ≥ 2 °C

Tapaus 2: Vamman aikainen havaitseminen

Ravurin kaviosta paljastui lämpökuvantamalla poikkeama hiitin jälkeen. Löydöksen perusteella suoritettiin röntgenkuvaus, jossa näkyi muutoksia kavionivelessä ja nesteellä täyttynyt nivelpussi.

Tapaus 3: Hoidon vaikuttavuuden ja kuntoutumisen seuranta

Kuusivuotias ravuri. Lonkka ja ympäröivät jännerakenteet olivat vaurioituneet. Aluetta hoidettiin PRP-teknologialla. Toipumista seurattiin kahden viikoin välein lämpökuvantamalla.

Tapaus 4: Takajalan nivelside

Nelivuotias ravuri. Oikean takajalan nivelside vaurioitunut. Lämpökuvantamista käytettiin hoidon vaikutuksen ja paranemisen seurantaan.

Takajalat kuvattuna ennen ensimmäistä PRP-hoitoa muutama päivä loukkaantumisen jälkeen.

Ennen hoitoa, pian loukkaantumisen jälkeen. Karvapeite leikattu ultraäänitutkimusta varten.

Takajalat kuvattuna 1,5 kuukautta loukkaantumisen jälkeen. Kuntoutuksessa käytetty vesiterapiaa.

Oikea takajalka on merkittävästi vasenta kylmempi, koska hevonen on välttänyt painon varaamista loukkaantuneelle jalalle.

Takajalat kuvattuna 1,5 kk loukkaantumisen jälkeen. Diagnostiset kriteerit: lämpötilan puoliero ≥ 2 °C

20 minuutin harjoittelun jälkeen loukkaantuneen jalan verenkierto on parantunut ja takajalkojen lämpötilaerot ovat lähempänä normaalia.

Takajalat kuvattuna takaapäin. Diagnostiset kriteerit: lämpötilan puoliero ≥ 2 °C

Takajalat kuvattuna 8,5 kuukautta loukkaantumisen ja aktiivisen kuntoutuksen jälkeen.

Oikea takajalka on edelleen vasenta kylmempi. Vamma ei ole vieläkään täydellisesti parantunut, mutta hevosen aktiivisuus on noussut asteittain ja kehitystä seurataan tarkasti.

Takajalat takaapäin 8,5 kk loukkaantumisen jälkeen. Diagnostiset kriteerit: lämpötilan puoliero ≥ 2 °C

Kysy lisätietoja