Niveltulehdus voi olla joko rasitusperäinen tai johtua jostakin niveleeseen kohdistuneesta vammasta. Yllättävät tilanteet, karsinarakenteet tai toiset hevoset voivat altistaa hevosen erilaisille haavoille tai traumoille, toisinaan pelkkä riuhtominenkin saa aikaan kudostuhoa.
Paranemisprosessin osalta tärkeintä on, että ongelmaan päästään välittömästi käsiksi.
Alkutilanne
Hevonen (2-vuotias) oli saanut vamman kintereen alueelle. Omistajalla ei ollut havaintoa vamman synnystä, mutta kintereen alueella näkyi pieniä haavoja ja turvotusta. Eläinlääkäri kävi tallilla tutkimassa jalan ja hoidon jälkeen vamma alkoi parantua..
Turvotusta jäi kuitenkin kantaluun alueelle, ja vielä parin kuukauden jälkeen hevonen otti kävellessä lyhyempää askelta.
Havainnot ja toimenpiteet
Hevoshieroja Sonja Keso ehdotti asiakkaalle hevosen lämpökuvantamista epäsymmetrisen liikkeen syyn selvittämiseksi. Kuvantamisessa nähtiin kantaluun alueella 3,3 asteen lämpöero. Hevonen vietiin klinikalle jatkotutkimuksiin.
Tutkimuksissa jalka ei ollut puristus- tai taivutusarka, ravissa se oli ontumaton, käynnissä havaittiin lyhyempää askelta. Kantaluun limapussi ei ollut täyttynyt. Röntgenkuvissa ei näkynyt vaurioita, mutta ultraäänitutkimuksessa selvisi gastrocnemius jänteessä kattava vaurio.
Jänne oli kantaluun päältä lievästi paksuuntunut ja harvakaikuinen. Lisäksi luun pinta oli mediaalisesti kalkaneuksen päältä lievästi paksuuntunut ja epätasainen. Hoitona laidunlepoa ja kortisonia lihakseen pistettynä. Hevonen on nuori ja paranemisennuste on positiivinen.
Hevosalan ammattilaisen apuna lämpökuvantaminen on toimiva apuväline varhaisdiagnostiikassa, sillä sen avulla on mahdollista havainnoida pienetkin poikkeamat esimerkiksi verenkierron, jänteiden, nivelten ja hermoston muutoksia.
Alkava tulehdus tai infektio päästään hoitamaan nopeasti, yleensä pienemmin kokonaiskustannuksin ja lyhyemmällä toipilasajalla. Itse hevoselle lämpökuvantaminen on kivuton ja riskitön eikä se edellytä eläimen rauhoittamista.