TAPAUSESIMERKKI

Tapausselostus – vasemman etujalan jännevamma koiralla

Sanna Hämäläinen, Eläinlääkäri ELL Eläinlääkäriasema Askel, Tuusula

Lämpökamerakuvaus perustuu kuvattavan kohteen lähettämän infrapunasäteilyn (lämpösäteilyn) havaitsemiseen. Lämpökamerakuvauksella pystytään havaitsemaan fysiologisia muutoksia, kun taas esimerkiksi röntgenkuvauksella voidaan havaita rakenteellisia muutoksia.

Lämpökamerakuvien perusteella arvioidaan kuvattavan eläimen kehon pintalämpötilaa sekä lämpötilojen symmetriaeroja eri puolella kehoa. Lämpötilaltaan tavallisesta poikkeava alue kehossa voi kertoa esimerkiksi tulehduksellisesta tilasta, verenkiertohäiriöstä tai hermovauriosta.

Lämpökamerakuvauksella pystytään havaitsemaan fysiologisia muutoksia, kun taas esimerkiksi röntgenkuvauksella voidaan havaita rakenteellisia muutoksia.

Lämpökamerakuvauksella on monia etuja:

  • Se ei vaadi potilaan rauhoittamista eikä aiheuta kipua.
  • Kuvaus pystytään suorittamaan koskematta potilaaseen. Näin ollen arankin potilaan tutkiminen on mahdollista.
  • Lämpökamerakuvaukseen ei myöskään liity säteilyaltistusta, kuten esimerkiksi röntgenkuvaukseen.
  • Lämpökamerakuvauksen etuna on, että fysiologisia muutoksia on mahdollista havaita jo ennen kuin ne etenevät rakenteellisiksi muutoksiksi.

Vasemman etujalan jännevamma

Koira oli loukannut vasemman etujalkansa kilpailussa, oireena ontuminen. Lämpökamerakuvissa vasen etujalka todetaan normaalia kuumemmaksi ranteesta alaspäin (kuva 1). Myös painonvarauksessa havaitaan epätasapaino (kuva 2).

Kuva 1: Etujalat takaa. Lämpökamerakuvissa vasen etujalka todetaan normaalia kuumemmaksi ranteesta alaspäin.
Myös painonvarauksessa havaitaan epätasapaino.

Palpaatiossa koira aristaa vasemman ranteen ja varpaiden tunnustelua sekä ranne-varvasalueen jänteiden tunnustelua. Vasemman etujalan varpaat yliojentuvat hieman verrattuna oikeaan etujalkaan. Röntgenkuvissa todetaan pehmytosaturvotusta vasemman etujalan kämmenluualueella (metakarpaalialueen plantaaripuolella) sekä varpaiden pällä. Diagnoosina jännevamma.

Aloitettu oireenmukaisena hoitona tulehduskipulääkitys, rajoitettu liikunta sekä vamma-alueen säännöllinen NIR-käsittely (near infrared).

Kuukauden kuluttua kontrollikäynnillä koira ei enää onnu. Lämpökamerakuvissa vasen etujalka normaalia kuumempi kämmenluiden ja anturoiden alueelta, ei kuitenkaan yhtä laajalta alueelta kuin aiemmin. Tunnusteltaessa todetaan vielä aristusta vamma-alueella. Kipulääkitystä ja rajoitettua liikuntaa jatketaan.

Kuva 3. ETUJALAT EDESTÄPÄIN KUVATTUNA. Vasemman etujalan ranne ja metakarpaalialue ovat normaalia kuumemmat.
Kuva 4. ETUJALAT TAKAAPÄIN KUVATTUNA. Vasemman etujalan ranne ja metakarpaalialue ovat normaalia kuumemmat.

Kahden kuukauden kuluttua etujalat ovat lämpökamerakuvissa melko symmetriset (kuva 5. ja 6.). Vasemman etujalan vamma-alueella todetaan enää yksittäinen hieman kuumempi alue ranteessa (kuva 6.). Painonvaraus on nyt tasaista (kuva 7.). Koira ei enää arista alueen tunnustelua.

Kuva 5. ETUJALAT EDESTÄPÄIN KUVATTUNA. Ei selkeää lämpötilaeroa etutassujen välillä.
Kuva 6. ETUJALAT TAKAAPÄIN KUVATTUNA. Vasemman etujalan ranteen alueella yksittäinen kuumempi kohta.
Kuva 7. Painonvarauksessa ei enää havaita selkeää eroa.
Kannettava ratkaisumme

Thermidas IRT-384 Pro

Pieni ja tehokas.
Helppo ja monipuolinen.

Kehitimme kokonaan uuden ratkaisun eläinten lämpökuvantamiseen, koska
suurikokoiset laitteistot eivät tarjoa vaihtelevissa olosuhteissa tarvittavaa joustavuutta. Thermidas IRT-384 Tablet on hämmästyttävän pieni, mutta monipuolinen järjestelmä. Se kulkee mukanasi kaikkialle, missä sitä tarvitsetkin, ja kuvat tallentuvat pilvipalveluun jatkokäyttöä varten.

Kysy lisätietoja: